Na vašem soukromí nám záleží

K zajištění funkčnosti webového Poreseno.cz používáme soubory cookies. cookies a dále k analýze Vaší návštěvnosti. Sbíráme anonymní data, která poté vyhodnocujeme za účelem optimalizace webového portálu. Více se dozvíte v podmínkách užívání.

Obsah článku

Co jsou ukazatele LTV, DSTI a DTI?

LTV, DSTI a DTI jsou ukazatele výše hypotéky k ceně nemovitosti, výše hypotéky k ročním příjmům žadatele a výše měsíčních splátek k měsíčnímu příjmu.

Aktuálně: Od 1. 7. 2023 ukazatel DSTI není vyžadován ČNB. Neznamená to ale, že banky nebudou brát měsíční příjem a velikost měsíčních splátek v úvahu. Ostatní ukazatele platí.

Česká národní banka stanovuje maximální hodnoty těchto ukazatelů. Banky pak při poskytování hypoték nesmí schválit úvěr žadatelům, v jejichž případě by byly tyto ukazatele překročeny. To ale neznamená, že banky vám musí schválit hypotéku do výše těchto ukazatelů. V praxi to obvykle ani nedělají, tj. i když vám např. v ukazateli DTI vychází, že na základě příjmů můžete dostat hypotéku až do výše 4 milionů Kč, banka vám nejspíš tak vysokou hypotéku nedá.

LTV (loan-to-value)

Zjednodušeně se jedná o poměr výše hypotéky k ceně nemovitosti. Banky neposkytují hypotéku např. na celou kupní cenu nemovitosti, ale jen na 80 %, resp. 90 %. Zbytek musí doplatit žadatel z vlastních zdrojů nebo jiných půjček. Hranice 80 % platí pro žadatele starší 36 let, pro mladší žadatele poskytnou banky hypotéky až do výše 90 %.

Podrobně o LTV na webu ČNB.

DTI (debt-to-income)

DTI znamená poměr celkového zadlužení žadatele (po získání hypotéky) k výši jeho čistého ročního příjmu. Vyjadřuje v násobcích, např. pokud máte čistý roční příjem 600 tisíc Kč a žádáte o hypotéku ve výši 4,5 milionu Kč, vycházelo by vaše DTI na 7,5násobek.

V roce 2023 platí maximální hodnota stanovená Českou národní bankou na 8,5násobek celkového zadlužení žadatele k výši čistého ročního příjmu. Pro žadatele mladší 36 let je to až 9,5násobek. Takže pokud je vám např. 32 let a váš roční příjem je 500 tisíc Kč, můžete žádat o hypotéku maximálně do výše 4,75 milionu Kč.

Kalkulačka výpočtu DTI a podrobnější popis na webu ČNB.

DSTI (debt service-to-income)

Od 1. 7. 2023 tento ukazatel ČNB nevyžaduje.

Ukazatel DSTI vyjadřuje procentuální poměr mezi měsíčními splátkami úvěrů a čistým měsíčním příjmem. Jinými slovy, jaká část vašeho příjmu padne na splácení hypotéky a dalších dluhů.

Pro rok 2023 Česká národní banka stanovila maximální výši DTSI na 45 % pro žadatele starší 36 let, pro mladší na 50 %, ale jen pokud si kupují vlastní bydlení. Tedy pokud máte čistý příjem 50 tisíc Kč měsíčně a je vám třeba 40 let, nemůžete si vzít hypotéku, kde by byla měsíční splátka vyšší než 22 500 Kč měsíčně.

Kalkulačka výpočtu DTSI a podrobnější popis na webu ČNB.

Zdroj: cnb.cz

Pomohl vám tento článek?