Na vašem soukromí nám záleží

K zajištění funkčnosti webového Poreseno.cz používáme soubory cookies. cookies a dále k analýze Vaší návštěvnosti. Sbíráme anonymní data, která poté vyhodnocujeme za účelem optimalizace webového portálu. Více se dozvíte v podmínkách užívání.

Obsah článku

Končí mi platnost řidičáku

V době od 90 dnů do konce platnosti můžete podat elektronickou žádost o vydání nového řidičáku zdarma. Pokud platnost skončí a vy jste nestihli podat žádost, musíte na úřad.

Postup podání žádosti

O výměnu lze požádat 90 a méně dnů před skončením platnosti řidičáku.

Pokud vám už platnost řidičáku skončila, musíte si zažádat o nový přímo na úřadě, tedy nelze k tomu použít elektronickou žádost. Postup zařízení řidičáku.

Žádost o vydání nového průkazu můžete vyplnit elektronicky ve formuláři na webu Portál občana nebo Portál dopravy. Takže není nutné chodit kvůli žádosti na úřad, stačí si jen následně vyzvednout hotový řidičák.

  • Informační leták k elektronickému podání žádosti o výměnu je zde.
  • Do Portálu občana se lze přihlásit jen přes datovou schránku, bankovní identitu, Mobilní klíč eGovernmentu a podobné nástroje. Pokud je nemáte, musíte si je založit nebo jít vyřídit žádost na úřad osobně.
  • Do Portálu dopravy, kde lze taky podat žádost, se přihlásíte přes Identitu občana.

Vyzvednutí hotového řidičáku

Nový řidičák by měl být připraven k vyzvednutí na úřadu do 20 dní od odeslání žádosti. V Portálu občana si můžete nastavit notifikace, pokud by byl doklad hotový dřív.

Při vyzvednutí je potřeba se prokázat občankou (nebo cestovním pasem) a odevzdat starý řidičák.

Poplatek v tomto případě neplatíte.


Zdroje: praha.eu, mdcr.cz

Pomohl vám tento článek?